Neues Plant³-Projekt gestartet - APPLE: APfel-basiertes PiLzmyzEl
Im Februar 2023 fand das Kickoff-Treffen für das FuE-Projekt APPLE – „Verarbeitung und Aufbereitung von Bio-Apfeltrester zur Erzeugung von alternativen hochwertigen Proteinquellen“ – statt, das am 01.01.2023 gestartet ist.
Das Verbundprojekt vereint die Kompetenzen von einheimischen Firmen der Region Vorpommern, um eine Zukunftsstrategie zur Erzeugung alternativer und hochwertiger Proteinquellen aus bisher ungenutzten und kostenpflichtig entsorgten Nebenströmen der Lebensmittelindustrie zu entwickeln. Verbundpartner sind die Food and Pharma Services Anklam (FPS) GmbH, die Lassaner Fruchtsäfte Mosterei Nowack GbR, das Zentrum für Ernährung und Lebensmitteltechnologie (ZELT) gGmbH in Neubrandenburg und die Enzymicals AG in Greifswald.
The overall objective of the project is to utilize the by-product from apple juice production - apple pomace - in a holistic and ecologically sustainable way for the production of a vegan protein source for human nutrition through biotechnological cultivation of selected fungi (basidomycetes). By using suitable biocatalytic digestions, the apple pomace becomes a growth substrate for fungi that produce an edible and food-technologically usable fungal mycelium. This high-quality and vegan protein source can then be used in a variety of ways in the food industry.
After successful development of this novel technology, a perspective transfer to other waste products from the agricultural and food industry for the production of innovative protein alternatives is conceivable. The knowledge gained in this project offers the possibility of opening up a sustainable value chain with considerable market potential. In summary, this research project achieves an ecologically sensible added value through the utilization of residual materials and creates an organic link between economic efficiency and ecology.
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